de Costa Brava, de Costa Dorada, de Costa Blanca.

Spanje . . . . maar al te graag verruilen wij Nederlanders ons druilerige weer voor het weldadige Spaanse zonnetje. Maar er is meer. Spanje biedt behalve een heerlijk klimaat ook fantastische stranden, een warme zee, een zalige keuken, een prachtige natuur en een bijzonder interessante cultuur.

Deze ingrediënten staan borg voor een heerlijke vakantie aan een van de drie kuststreken die wij selecteerden:
de Costa Brava (De Costa Brava is een kustgebied van Catalonië in het noordoosten van Spanje, bestaande uit de comarques van Alt Empordà, Baix Empordà en Selva in de provincie Girona)
de Costa Dorada (De Costa Daurada is een gebied aan de kust van Catalonië, Spanje, tussen Cunit en Alcanar aan de Middellandse Zee. Het is volledig opgenomen in de provincie Tarragona)
de Costa Blanca (Costa Blanca verwijst naar meer dan 200 kilometer mediterrane kustlijn in de provincie Alicante, aan de zuidoostelijke kust van Spanje)

Elk met zijn eigen karakter. Van schitterende zandstranden vol vertier tot idyllische baaitjes, vol met stilte. Van pittoreske vissersdorpjes tot mondaine badplaatsen met prestigieuze jachthavens. En steeds met een prachtig, cultuurrijk achterland. Voor iedereen die op ontdekkingsreis wil langs oude burchten, door uitgestrekte pijnboomwouden, langs fiere rotsmassieven en door slapende dorpjes in de heuvels, onaangetast door het gehaaste leven, en waar de witgeschilderde huisjes zich baden in de zon.

Spanje, een land met magnifiek eten, de lekkerste “tapas” en heerlijke wijnen. Een land waar op vele plaatsen de tijd heeft stilgestaan.

Barcelona
Barcelona is een zeer interessante stad, gelegen tussen de Costa Brava en de Costa Dorada. Als een van deze twee Costa’s uw bestemming wordt dan bent u er zo dichtbij dat een bezoek aan Barcelona een absolute must is. Barcelona maakt het haar bezoekers gemakkelijk. Bijna alle bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar. Middeleeuwse steegjes, brede boulevards, historische monumenten en sprookjes-achtige parken sieren het centrum van de stad. De kunstenaar Antoni Gaudí is noch immer prominent aanwezig. De imposante Sagrada Família, tot op heden onvoltooid, de Casas Battló en Milà en het schitterende Parc Güell zijn slechts

enkele voorbeelden van zijn fantastische bouwwerken. De musea van Barcelona bieden voor elk wat wils: werken van Picasso, Miró en Gaudí naast wassenbeelden en antieke speelautomaten. Breng ook eens een bezoek aan de Zoo, waar de enige witte gorilla ter wereld zijn aanschouwers steeds weer vertedert. Lekker ronddwalen door de Barri Gòtic met zijn gotische kathedraal en leuke winkelstraatjes. Of door de Ribera, rond de Santa Maria del Mar-basiliek; een wijk met donkere steegjes, poortgewelven en met bloemen begroeide balkons, die zijn oorspronkelijke karakter heeft behouden. De beroemdste boulevard van Barcelona is de Ramblas, waar de Spanjaarden – vooral op zondag – flaneren langs terrasjes, straatmuzikanten en gezellige kraampjes. Proef er de aanstekelijke sfeer. Op de Plaça Reial, één van de mooiste pleinen van Barcelona, eet u voor een prikkie de lekkerste paella. Ook ‘s avonds bruist Barcelona; gezellige terrasjes en barretjes op de Plaça del Sol of in de wijk Poble Espanyol. Tijdens de grote “fiesta’s” blijft het vaak tot diep in de nacht druk op straat.TapasDe tapa is een tussendoortje, een soort (borrel-) hapje. De tapas kennen een eeuwenoude traditie in het leven van de Spanjaard. Vanaf elf uur ‘s morgens gaat iedereen naar zijn of haar kroeg voor een (koele) sherry of biertje met tapas. Eind van de middag gebeurt dat weer, vanaf vijf uur. U zult regelmatig tapas-barretjes ontdekken; we hopen dat u er eens binnenloopt. Als voorproefje geven we het recept van een tapa, om thuis uit te proberen. Realiseert u zich echter, dat de tapas in Spanje zelf toch het best tot hun recht komen.

Op naar Spanje dus!